Az Árminimummal rögtön megtalálhatod a legjobb árat a kiszemelt ingatlanhoz. Bármelyik portálon is hirdetik.

Árminimum blog

Mire figyeljünk oda ingatlanvásárlás előtt?

2017. június 22. - Árminimum

A vevőknek legalább olyan nehéz a dolguk, mint az eladóknak. Akár több hónapos procedúra lehet az ingatlanvásárlás, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Egészen pontosan miket is?

house-family.jpg

Na nézzük!

  • Mi a maximum ár, amit rá tudunk szánni? Ezt tokkal-vonóval, illetékkel, ügyvédi költséggel, felújításra szánt összeggel, költözési díjakkal, új berendezésekkel, mindennel együtt számoljuk.
  • Gondoljuk át, hogy mennyi a készpénzrész, jogosultak vagyunk-e bármilyen kedvezményre, támogatásra?
  • Ha van lakáskasszánk, akkor annak pontosan mekkora az összege, mikor, milyen módon tudják folyósítani? Általában 3 hónap az átfutási idő, de ez bizonyos esetekben külön díjazás mellett előbbre hozható.
  • Hitelképesek vagyunk-e, illetve mekkora hitelt kell felvenni a finanszírozáshoz?
  • A bank mennyi idő alatt tudja majd az összeget folyósítani?
  • Ha csak egy kicsi hiányzik: van-e esetleg a családban valaki, aki néhány százezerrel, vagy 1-2 millió forinttal ki tud segíteni? Kisebb összeg esetén ezzel megúszhatjuk a hitelfelvételi procedúrát. Ha netán később merül fel valamilyen váratlan kiadás, akkor számíthatunk-e valakire, aki támogat átmenetileg?
  • Mi a legkésőbbi időpont, amikor mindenképp be kell költözni az új lakásba? (A régi lakást el kell hagyni, a baba megszületik, stb.) Ez különösen fontos új építésű lakás esetén, mert a legtöbb esetben csúszás van, vagy eleve korábbi időpontot ígérnek az átadásra, mert az kecsegtetőbb. Számoljunk rá legalább 1-2 hónapot és ha időben átadják, akkor örüljünk a kellemes meglepetésnek!
  • Hová tudunk menni átmenetileg, ha netán mégsem találjuk meg időben az ideális otthont, de a jelenlegi helyről el kell jönnünk?
  • Ha több résztvevője van a vásárlásnak (pár, szülők), akkor kinek mi lesz a feladata? Ki koordinálja ezt az egészet? Osszuk fel a feladatokat: ki lesz az, aki inkább a papírügyeket intézi, ki az, aki tárgyal, vagy a műszaki, építészeti, felújítási dolgokkal foglalkozik, mert abban jártasabb.
  • Mérjük fel az ismerősi kört, hogy kinek a segítségére számíthatunk (ügyvéd, költözés, felújítás, vigyáz a gyerekre, amíg ügyeket intézünk, stb.)
  • Gondoljuk át, hogy mekkora és milyen beosztású lakásra van szükségünk, hány külön szoba kell, mi az, amihez ragaszkodunk, és miből tudunk engedni.
  • Milyen hosszú távra tervezünk? (Számíthatunk-e arra, hogy többen leszünk, pl. összeköltözés vagy további gyerek(ek) vállalása miatt?)
  • Szükség van-e akadálymentesítésre? Elvárás-e, hogy legalább lift legyen?
  • Kell-e garázs, vagy valamilyen parkolási lehetőség? Ha ez pénzbe kerül (és egy mélygarázs ma 2-3 millió forintba is belekerül Budapesten), akkor erre is marad-e még pénzünk.
  • Mivel egy ingatlant sokszor többen is hirdetnek párhuzamosan, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott ingatlant ki hirdeti a legolcsóbban. Előfordulhat, hogy akár 3-4 millió forintot is megtakaríthatunk. Ehhez természetesen használjuk az ingyenes Árminimumot.

Ez egy nagy döntés, ne kapkodjunk! Álljunk meg egy kicsit, gondoljuk át ezeket a kérdéseket, aludjunk rá néhányat. Beszéljük meg azokkal a személyekkel, akiket érinthet a költözés.

Ha van olyan ismerősünk, aki a közelmúltban költözött új lakásba, kérdezzük meg bátran, hogy tud-e jó tanáccsal szolgálni! Legyünk óvatosak, de a rémtörténeteknek sem kell bedőlni, mert ezek gyakran eltúlozzák a valós veszélyeket.

Született egy Otthonkereső Munkafüzet, amely végigvezet minden fontos szemponton. Könnyen érthető, A/4-es formátumban kinyomtatható, rövid idő alatt kitölthető.

Ingyenesen letölthető ezen a linken: http://sikereseladas.hu/otthonkereso/

Sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arminimum.blog.hu/api/trackback/id/tr2513085146
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása