Az Árminimummal rögtön megtalálhatod a legjobb árat a kiszemelt ingatlanhoz. Bármelyik portálon is hirdetik.

Árminimum blog

Erre figyelj ingatlanod eladásakor

2017. július 27. - Árminimum

Mindenki hallott már különböző rémtörténetekről, melyekben néhány trükkös ingatlanos a jóhiszemű eladók, vevők naivitását, tapasztalatlanságát igyekeztek kihasználni. Erre sokszor azért van lehetőség, mert életünkben nagyon kevés alkalommal szembesülünk az ingatlanvásárlás / értékesítés kihívásaival, így nem feltétlenül ismerjük ennek fortélyait.

eladnam_de_hogyan.jpg

Mivel az utóbbi időben megdöbbentő gyorsasággal szaporodtak meg az ilyen átverések, alábbi cikkünkben egyfajta útmutatót szeretnénk adni, összegezve a leggyakoribb csapdákat, amire érdemes ügyelni ingatlanközvetítő választásakor.

A legolcsóbb ingatlanos

Az ingatlanpiacon meglehetősen sok úgynevezett “mezítlábas ügynök” található. Ők hiába a legolcsóbbak, gyakran semmilyen irodát, vagy infrastruktúrát nem tartanak fenn, olykor még cég sem áll mögöttük. Ők elsősorban azt használják ki, hogy a legtöbb vevő, érdeklődő 2-3 hirdetési oldalt látogat és ezekre ők viszonylag kis befektetéssel fel tudják tölteni a hirdetéseket. Jellemzően 1-3,5%-os jutalékot kérnek, ami sikeres eladás esetén is több százezer forintot jelenthet.

Noha sok független ingatlanos is alapos és minőségi szolgáltatást nyújt, esetükben érdemes fokozottan tájékozódni a szolgáltatás mikéntjéről, hiszen nem áll mögöttük egy országos hálózat teljes támogatása és minőségbiztosítási rendszere.

Velük szemben a másik végletet képviselik az országos hálózatok, melyek közös jellemzője, hogy drágábbak, jellemzően 3-5%-os jutalékkal dolgoznak, ingatlantól és szerződéstípustól függően. Cserébe viszont nagy vevőkört, országos lefedettséget és központilag ellenőrzött szolgáltatást nyújtanak.

TIPP: Nézzük meg az ingatlanos jelenlegi hirdetéseit. Milyen képeket és leírásokat töltött fel a hirdetéseihez? Mi vásárolnánk tőle ingatlant?

Jutalék?

Fontos tisztázni,hogy a százalékos jutalékot az irányárból, vagy az eladási árból kell fizetni, a kettő között ugyanis milliós különbségek is lehetnek. Hasznos számolni azzal, hogy az ingatlanközvetítőnek fizetett jutalékot ingatlanadó is terheli. Továbbá fontos átbeszélni, hogy a jutalék mikorra esedékes, hiszen amennyiben első pénzmozgáshoz van kötveez az időpont, akkor a tulajdonosnak a foglaló után már ki kell fizetnie a teljes összeget a közvetítőnek és a vevő kihátrálása esetén általában nincs visszatérítés.

Épp emiatt folyamodik pár ingatlanközvetítő ahhoz a stratégiához, hogy álérdeklődőt “bérel”, aki leteszi a párszázezres foglalót, majd kihátrál az üzletből, és visszavonja az ajánlatát. Tanácsos kétséges helyzetben egy jogászt is bevonni. Ha a szerződést csak helyben lehet tanulmányozni, köszönjünk el az ingatlanostól.

TIPP: Ajánlott még a szerződés előtt tisztázni a jutalék esedékességét és mértékét, valamint ragaszkodni ahhoz, hogy ezek a feltételek a szerződésben is részletesen megjelenjenek.

Limitár?

Akár milliós különbség is lehet a meghatározott irányár és a limitár között, ám fontos figyelembe venni, hogy a szerződés aláírása után (bár ez nyilván szerződéstől függ) az eladó köteles elfogadni a limitárat épp megütő ajánlatot is. Ebből következően bölcs döntés a irányárral megegyező limitárat megadni. Hasznos utánanézni a különböző szerződési típusoknak is. Három különféle fő kategóriát különíthetünk el, a simát, a félkizárólagosat és a kizárólagosat. A sima esetében a kockázat nem nagy, ennél csak abban az esetben jár jutalék a közvetítőnek, ha a lakást ő adja el, és a tulajdonos más közvetítőket is megbízhat. A félkizárólagos esetén, melynél a jutalék némileg alacsonyabb, a tulajdonos nem bízhat meg harmadik személyt az ingatlan eladásával, de ő maga ugyanúgy hirdethet. A harmadik esetben pedig maga a tulajdonos sem hirdetheti az ingatlant.

Ha megtaláltuk az igazán jó ingatlanost, akkor célszerű meggondolni a kizárólagos szerződés lehetőségét, mert ez az a szerződés típus, ami leginkább motiváló egy ingatlanos számára, ebben az esetben megéri sok energiát ölnie az értékesítésbe. Az általános szerződés esetében, sokadik ingatlanosként azt kockáztatja, hogy a hirdetésbe beleölt pénz és energia ellenére egy másik, esetleg szerencsésebb ingatlanos eladja előle.

TIPP: Nem árt utánanézni, hogy milyen egyéb díjak vannak felsorolva a szerződésben. Sokan nem ismerik a kiszállási díjat és a bemutatási díjat, pedig ezek mindegyike előkerülhet egy-egy ilyen megállapodás apróbetűs részében. Ha megvan a bizalom az ingatlanosban, gondoljuk meg a kizárólagos szerződés lehetőségét.

Árcsökkentés

Fontos megértenünk, hogy az ingatlanközvetítő alapvető célja - az ingatlan gyors eladása - esetenként nem egyezik meg a megbízó érdekével. Számolni kell vele, hogy a megbízást követő 1-2 hétben a közvetítő felveheti a kapcsolatot a megbízójával azt tanácsolva, hogy csökkentsék a meghirdetett árat. Ezt a tanácsot alá is támaszthatja az érdeklődés hiányával, különböző statisztikai adatokkal, szélsőséges helyzetekben még az irodavezetőt is bevetheti a meggyőzés érdekében. Az alacsonyabb ár az egyik leghatékonyabb eszköze az ingatlan minél gyorsabb eladásának, ám, ahogy ezt fentebb is írtuk, ez a cél nem feltétlenül egyezik meg a megbízó szándékával.

TIPP: Hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanok felkutatásával te magad is tudsz tájékozódni arról, mennyire reális a meghatározott irányárad. (Ám a hirdetőportálokon meghirdetett lakások, házak árából érdemes levonni 10%-ot a pontosabb érték felméréséhez, ugyanis gyakori a túlárazás.)

A reális ár megtalálásához használd az ingyenes Árminimum szolgáltatást, ami adott ingatlanhoz megmutatja a legalacsonyabb hirdetési árat (www.arminimum.hu).

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/az_ingatlankozvetitok_leggyakoribb_trukkjei.1032858.html

A bejegyzés trackback címe:

https://arminimum.blog.hu/api/trackback/id/tr213085186
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása