Az Árminimummal rögtön megtalálhatod a legjobb árat a kiszemelt ingatlanhoz. Bármelyik portálon is hirdetik.

Árminimum blog

Mi a baj az ingatlanosokkal?

2018. június 27. - Árminimum

bad-realtor2.jpg

Gyakori, hogy a vevők és eladók inkább a saját kezükbe veszik az ingatlankeresést és eladást, annyira nem bíznak az ingatlanosokban. A szakma megítélése egyáltalán nem pozitív, és ennek bőven vannak jogos okai. A negatív tapasztalatoknak pedig a jó ingatlanosok isszák meg a levét.

 A leggyakoribb panaszok az ingatlanosokra:

  • Nem jegyzik meg, hogy milyen lakást keresünk, nem releváns lakásokat mutatnak. Pl. földszinti lakást annak ellenére, hogy elmondtuk, hogy csak emeleti lakás érdekel. Vagy ha eladunk, olyan vevőket hoznak, akik eleve nem is érdeklődnek a lakásunk iránt, mert pl. nem akarnak utcai fekvésű lakást.
  • Ködösítenek, lényeges infókat elhallgatnak (minősített eset az egyértelmű átverés, néha a másik fél aktív közreműködésével, vagy a szerződésbe becsempészett kedvezőtlen feltételekkel).
  • Nem minket képviselnek. Csak a jutalék érdekli őket, ezt szeretnék a legkevesebb befektetett munkával megszerezni, de az, hogy az ügyfél számára a legjobb megoldást találják meg, hidegen hagyja őket.
  • Mindig rohannak, és ezt éreztetik is, vagy időnként - persze mindig a legrosszabbkor - köddé válnak. Nehézkes kommunikáció.

Felmerül a kérdés, hogy mégis, mi az ingatlanos hozzáadott értéke?

Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük, hogy miért és kinek érdemes ingatlanoshoz fordulnia, röviden összefoglalva, ezek az okok a következők:

A ingatlanos nagy segítség, ha

  • Szorít az idő.
  • Segít meghatározni azt a legmagasabb árat, ami a tulajdonos értékesítésre szánt ideje alatt elérhető. Így elkerülhető, hogy ár alatt kerüljön értékesítésre az ingatlan, vagy túl sokáig tartson az eladás.
  • Megszűri a vevőket mind a keresési igényeket, mind pedig a pénzügyi helyzetüket tekintve. Csak olyan keresőt visz ki, akinek az adott ingatlan ténylegesen megfelelő lehet. Időt, energiát spórol, csökkenti a biztonsági kockázatokat.
  • Az esetek 80%-ában a vevő nem azt az ingatlant vásárolja meg, amire telefonált. Olyan vevőt is tud hozni, aki önmagában az adott ingatlant nem tekintette volna meg.
  • Sok esetben a hitelközvetítői tevékenységének köszönhetően olyan vevőket is tud hozni, akik saját forrásból nem lettek volna fizetőképesek egy adott ingatlan esetében.
  • Az eladók, ha saját maguk értékesítik az ingatlant, általában az első ajánlatnál próbálnak megegyezni, nincs lehetőségük és képességük a potenciális vevők megversenyeztetésére.
  • Az ingatlankereséskor életbe vágó a KOMPROMISSZUM. Tapasztalatával egy jó ingatlanos segít meghozni a szükséges és optimális kompromisszumot.
  • Egy ingatlanmegtekintés után közvetítő nélkül az eladó soha nem fog valós visszajelzést kapni ingatlanával kapcsolatban. Egy közvetítő megkapja az őszinte véleményt, ami segíti az ingatlan további értékesítését.
  • Magyarországon a lakóingatlan-tranzakciók több mint fele “lánctranzakció”. A vevő foglalóból veszi meg az ingatlant, amiből az eladó is tovább foglalózik. Nem ritka, hogy egy ingatlanos eladóként és vevőként is dolgozik ugyanazzal az ügyféllel.
  • Nagyon sok ingatlan hitellel terhelt, vagy már akár végrehajtás indult. Ezeket csak nagy tapasztalattal és bejáratott kapcsolatrendszerrel lehet hatékonyan kezelni.

Ha úgy döntünk, hogy ingatlanossal fogunk dolgozni, nézzük, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyeket keresünk!

Mil jellemzi a jó ingatlanost?

Őszinteség Az első találkozásnál válaszol a kérdéseidre, nem próbál kibújni vagy terelni. A szerződést is részletesen végignézi veled, nem próbál “hajtani”, mielőbbi aláírást kicsikarni.

Figyelem Figyel rád. Megérti a szempontjaidat, megjegyzi, hogy mit szeretnél, milyen kritériumok alapján keresel lakást. Tévedni emberi dolog, de ha hiba történt, gyorsan orvosolja a helyzetet.

Megbízhatóság Pontos, tiszteletben tartja az idődet. Ha azt mondja, hogy 3-ra tervezett lakásnézést, akkor felhív, ha látja, hogy csúszásban van ő maga vagy az másik fél.

Érett személyiség A konfliktusokat, érdekellentéteket nyíltan meg lehet vele beszélni. Ráérez a ki nem mondott szempontokra, esetleges félelmekre, és kellő tapintattal kezeli ezeket.

De mégis hol találok ilyet?

A fentiek alapján a jó ingatlanost ugyanaz jellemzi, mint más, emberekkel foglalkozó szakmák képviselőit, kiegészítve az ingatlanpiac és a trendek alapos, friss ismeretével. Magyaroszágon egyelőre nem létezik olyan forrás, mint pl. a szakikra a joszaki.hu, ahol megfelelő mennyiségű közösségi visszajelzést találnánk egy adott ingatlanosról. Természetesen a személyes tapasztalatok, ajánlások jó kiindulópontot jelentenek. Ilyen azonban nem mindig van.

Egy másik támpont lehet az adott ingatlanos által feladott hirdetések minősége. Nézegessünk ingatlanhirdetéseket, hiszen úgyis eladunk vagy vásárolni készülünk. A hirdetés szövegét használhatjuk egyfajta szűrőként. Ha a feladott hirdetés alapján az ingatlanos szimpatikus, hívjuk fel, beszélgessünk vele, kedvező benyomás esetén személyesen is találkozzunk.

Megéri erre úgy gondolni, hogy az ingatlanos interjúzik arra az állásra, hogy eladja a lakásodat. Megbíznád őt ezzel a munkával? Úgy érzed, hogy jól fogja képviselni az érdekeidet?

A meg nem fogalmazható rossz érzésekre is érdemes hallgatni. Rá kell szánni az időt, hogy megtaláljuk azt, akiben bízunk, ismeri az ingatlanpiacot és hasznos tanácsai vannak számunkra az eladással vagy vétellel kapcsolatban.

Ingatlanszakma - merre tovább?

Jelenleg az ingatlanosok felkészültsége és képességei rendkívül változatosak. De mitől lesz valaki jó vagy rossz szakember? A kötelező OKJ-s tanfolyam elvégzése mellett nagyon nem mindegy, hogy milyen egyéb tudása és háttere van az illetőnek. Előnyt jelent a korábbi értékesítési tapasztalat, gazdasági ismeretek, tájékozottság, ügyfélközpontú gondolkodás, magabiztosság, empátia. Még mindig sokan vannak, akik “szükségből”, a munkanélküliség elől menekülve választják a szakmát, kedv és rátermettség nélkül. Emiatt az új munkatársak körében nagy a fluktuáció.

A szakma képviselői maguk is megszenvedik, hogy sok olyan munkatárs van, aki “pályaalkalmatlan”. Ördögi kör, hogy a szakma presztízse akkor fog emelkedni, ha több jó szakemberrel találkoznak az ügyfelek, de a jó képességű jelöltek csak akkor választják a szakmát, ha annak magas(abb) a társadalmi megítélése.

Hosszú távon a kiutat mindenképpen a szakma és a piac tisztulása jelentheti, amelynek optimális állapota, ha az eladók kizárólagos szerződést kötnek egy ingatlanossal, akinek kiválasztásában egy, a joszaki.hu-hoz hasonló, a közösség általi őszinte értékeléseket tartalmazó platform segíti őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://arminimum.blog.hu/api/trackback/id/tr6414077033
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása