Az Árminimummal rögtön megtalálhatod a legjobb árat a kiszemelt ingatlanhoz. Bármelyik portálon is hirdetik.

Árminimum blog

Világjáró: ingatlanpiaci körkép Nagy-Britanniából

2017. szeptember 08. - Árminimum

Mivel több százezer honfitársunk él Nagy-Britanniában, ez a téma sokakat közvetlenül is érinthet. Akik már több éve laknak és dolgoznak a szigetországban, bizonyára megfontolják, hogy nem előnyösebb-e ingatlant vásárolni, mint bérelni.big-ben.jpg

Bevezetőként tekintsünk át pár olyan eseményt a közelmúltból, amely jelentős hatással volt (és lehet még) az ország ingatlanpiacára. Mindenképpen ki kell emelni a Brexitet, amely megrengette az egész gazdaságot, így természetesen az ingatlanpiacot is.

A kezdeti sokkból talán kezd magához térni az ország, ezt mutatja az is, hogy közvetlenül a Brexit után 37%-ot zuhantak az ingatlanárak, mára viszont már csak 15,6%-kal alacsonyabbak a népszavazás előttiekhez képest. A legfrissebb adatok szerint átlagosan 220.713 fontba kerül egy ingatlan - ez közelítőleg 73 millió forintnak felel meg.

Fontos megemlíteni a 2016 áprilisában megemelt “Stamp Duty”-t is, melynek következtében a vevőt terhelő ingatlanadásvételi illetéket 3%-kal megemelték azok esetében, akiknek már van egy ingatlanuk. Ez a fajta illeték progresszív, azaz a drágább ingatlanok után többet kell fizetni. Első otthon vásárlása esetén az illeték mértéke 0-12% között mozog (a fenti, átlagosnak számító 220.000 fontos ingatlan után 2%-ot, azaz kb. 4.000 fontot kell fizetni), de a befektetési célból vásárlókl árkategóriánként 3%-kal többet fizetnek.

Lakáskereséskor érdemes átgondolni egy ügyvéd és egy olyan szakember segítségének igénybevételét, aki előzetesen segít felmérni az ingatlan valós piaci értékét. Az ügyvéd díja általában £500 és £1.500 közé esik, plusz 20% forgalmi adó. Ha esetleg ingatlanügynök alkalmazása mellett döntenénk, érdemes a dolognak alaposan utánajárni. A jutalék mértékét nagyban meghatározza, hogy milyen szerződést választunk, de eltérés figyelhető meg a különböző ügynökök között is, és nem feltétlenül érdemes a legolcsóbbal szerződni. A jutalék összege a 0,8 és 3% közötti tartományban mozog, átlagosan 1,8% (plusz adó).

Ha megtetszik egy lakás, a foglaló szokásos mértéke 5 és 10 százalék közötti összeg. Bár az ingatlanbiztosítás csak abban az esetben követelmény, ha a lakás vásárlását hitelből finanszírozzák, mégis sok szakértő tanácsosnak tartja egy ilyen biztosítás azonnali megkötését. Angliára jellemzőek a nagy eltérések ingatlanárak szemponjából is, de a közhelyeken túl (miszerint London kiemelkedően a legdrágább és a központokban szinte lehetetlen olcsó lakást találni) fontos megemlítenünk, hogy a déli vidékek jellemzően drágábbak az északiaknál.

A túlkereslet miatt számítani kell rá, hogy könnyen “licitháborúba” lehet keveredni a kiszemelt ingatlanért, így fel kell készülni arra, hogy a megcélzott árnál esetleg többet kell ajánlani. Azoknak, akik nem hitelből, hanem saját tőkéből terveznek vásárolni, igazolniuk kell, hogy elegendő forrás áll rendelkezésükre.

Az ingatlanvásárlás összes lépését részletesen ismerteti a Homeowners’ Association (lakástulajdonosok szervezete) oldala: http://hoa.org.uk/advice/guides-for-homeowners/i-am-selling/estate-agents-contracts-what-to-watch-for/

Azoknak, akik angliai ingatlanukat szeretnék eladni, ingatlanközvetítő megbízása előtt érdemes ezeket a kérdéseket tisztázni az ügynökjelölttel: http://www.which.co.uk/documents/pdf/estate-agent-pdf-405248.pdf

A Brexit után bekövetkező infláció és a gazdasági megingás utórezgései még abszolút érzékelhetőek a mindennapokban. Ha esetleg komolyabban fontolgatod az angliai ingatlanvásárlást, előtte mindenképpen érdemes elolvasni a legfrissebb gazdasági előrejelzéseket, hogy ne érhessen váratlan meglepetés!

Források:

http://www.which.co.uk/documents/pdf/estate-agent-pdf-405248.pdf

https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/money-timeline-when-buying-property-england-wales--n-ireland

http://www.pastor-realestate.com/wp-content/uploads/2014/06/Pastor-Sales-Guide1.pdf

http://hoa.org.uk/advice/guides-for-homeowners/i-am-buying/

https://www.theguardian.com/money/2017/jul/18/uk-house-prices-rise-5-percent

https://www.globalpropertyguide.com/Europe/United-Kingdom/Price-History

A bejegyzés trackback címe:

https://arminimum.blog.hu/api/trackback/id/tr9713278561
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása